Ce este Astigmatismul ? Simptome si tratament

Ce este Astigmatismul ? Simptome si tratament

Astigmatismul este un defect optic, ce se caracterizeaza prin vedere neclara datorita incapacitatii ochiului de a se concentra asupra unui obiect. Acest lucru poate fi datorat unei curburi necorespunzatoare a cristalinului sau al corneei. In categorii principale, acest defect de vedere se imparte in astigmatism regulat si neregulat. Primul poate fi corectat prin purtarea ochelarilor sau al lentilelor torice dar al doilea nu poate fi tratat cu lentile de ochelari dar poate fi corectat cu lentile de contact si poate fi datorat de o cicatrice de cornee.

Astigmatism – Simptome

Bolile in curs de initiere sau intr-un stadiu putin dezvoltat nu radiaza simtome puternice, detectabile dar in situatia in care discutam despre grade mai mari de astigmatism , acestea pot provoca simtome precum vedere incetosata, privire in crucis, astenopie, oboseala, sau dureri de cap. Unele studii au relevat o legatura intre astigmatism si migrene. In situatia in care ati avut parte de aceste simtome consultati mediul oftalmolog pentru un control amanuntit.

Astigmatism miopic vs astigmatism hipermetropic

Ambele variante pot si simple sau compuse si au la baza localizarea liniilor focale fie pe retina, in fata ei fie in spatele acesteia. De asemenea mai exista si astigmatismul mixt unde liniile focale sunt localizate atat pe retina cat si in spatele acesteia. Astigmatismul miopic sau hipermetropic este masurat cu ajutorul unor aparate speciale precum dioptrom sau cu ajutorul unor tehnici precum topografia corneei.

Astigmatismul – Tratament

Poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau prin interventie chirurgicala. Exista diferite consideratii care implica sanatatea ochiului, atmosfera de munca sau stilul de viata de care trebuie tinut cont inainte de a determina care dintre aceste variante este mai potrivita pentru fiecare pacient. In anumite cazuri lentilele de contact permite bolnavilor o acuitate vizuala mai potrivita decat ochelarii, de asemenea daca cauza astigmatismului este datorata de deformarea globului ocular rezolvarea acestei probleme va duce la solutionarea astigmatismului. Totodata chirurgia cu laser este utilizata cu succes in tratatarea de astigmatism.

sursa-real-optic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *