Cu totii am auzit despre tratamentul antireflex cand vine vorba de lentilele pentru ochelari. Pentru aceia care nu au auzit dar si pentru ceilalti ne-am hotarat sa scriem acest articol in care ne-am propus sa explicam pe intelesul tuturor rolul acestui tratament, proprietatile sale dar si deosebirile intre diferitele tipuri de tratament.
Tratamentul antireflex este un polimer care se aplica in fabrica de catre producator ori pe suprafata convexa ori pe ambele suprafete ale lentilei. Calitatea antireflexului este data de calitatea polimerului care se aplica pe suprafata si de modul de aplicare a acestuia, in nici un caz de numarul straturilor de antireflex. Rolul de baza al tratamentului antireflex este, dupa cum sugereaza si numele, de a bloca reflexia luminii pe suprafata lentilei, marind astfel transmisia acesteia. Astfel se obtine o imagine mai clara si mai odihnitoare. Mai concret, purtatorul nu va mai fi deranjat si va fi protejat in primul rand fata de sursele de lumina artificiala precum monitorulul calculatorului, lumina din incaperi, iluminatul stradal, farurile masinilor etc. , dar si de lumina naturala a soarelui. De retinut este ca un tratament antireflex de baza este absolut necesar oricarui purtator de ochelari insa nu-l protejeaza total pe acesta de lumina soarelui (pentru aceasta avem nevoie de o lentila cu filtru UV) si nici de iluminatul artificial (pentru aceasta avem nevoie de un antireflex special – vom detalia in cele ce urmeaza).
Acum ca am inteles scopul de baza al tratamentului vom trece la diferentele intre diferite tipuri de antireflex. Daca ati fost sau veti merge intr-o optica medicala vi se va prezenta o lentila, de la un anumit producator, iar pentru aceasta mai multe preturi, in functie de performanta tratamentului antireflex. Performanta acestuia este reprezentata de rezistenta lui in timp si de cat de usor si de des se curata lentilele. Alegand un tratament superior, lentilele vor deveni estetice, placute, durabile iar experienta purtarii lor va fi mult mai placuta.
In afara de tratamentele antireflex standard, marii producatori de lentile au dezvoltat si un tratament care protejeaza impotriva luminii albastre-violet. Acest tratament vine cu toate proprietatile unui antireflex de top. De asemenea, aceste lentile sunt perfect transparente spre deosebire de lentilele de generatii mai vechi care aveau o coloratie albastra, galbena sau maro. Conform studiilor aceasta lumina albastru-violet este daunatoare ochiului uman, avand ca efect o imbatranire accentuata si prematura a acestuia. Acest tip de radiatii este continut de lumina artificiala si dispozitivele digitale, indiferent de tipul ecranului sau de „protectia” pe care acestea o au. De aceea, acest tratament se recomanda tuturor purtatorilor de ochelari, in special persoanelor care lucreaza la birou sau celor care lucreaza in interior dar si persoanelor care petrec mult timp in fata calculatorului sau cu orice alt dispozitiv digital.
In concluzie, indiferent de bugetul pe care doriti sa-l alocati ochelarului, achizitionati exclusiv lentile cu tratament antireflex.
sursa-http://catalina-optic.ro/