Ochelarii de soare nu sunt un simplu accesoriu folosit sa infrumuseteze chipul, ei sunt cea mai buna alegere pentru a va proteja ochii si pielea sensibila din jurul lor, fiind recomandati de specialistii din intreaga lume.
Studiile arata ca expunerea prelungita la soare si raze ultraviolete poate provoca afectiuni ireversibile ochiului, precum cataracta, cancer de piele pe pleoapa, iritatii, arsuri solare. De asemenea lumina reflectata de zapada, nisip, apa si chiar asfalt poate afecta negativ corneea. Afectiunile cronice ale ochilor pot fi atribuite unei expuneri cumulate: razele UVA sunt absorbite de retina si cornee; UVB sunt absorbite mai ales de cristalin si partial de retina; UVC sunt mai rar intalnite la sol.
Ochelarii de soare inadecvati dau un fals sentiment de siguranta deoarece nu elimina complet razele UVA si UVB. Purtarea acestor ochelari, fara protectie, poate fi chiar mai daunatoare decat in cazul nepurtarii, deoarece in spatele lentilelor intunecate se maresc pupilele permitand astfel trecerea mai multor raze UV decat in cazul pupilelor micsorate.
Ochelarii de soare adecvati reduc intensitatea luminii, maresc comfortul, reduc reflexiile suparatoare ale suprafetelor deschise, diminueaza complicatiile pe termen lung ale expunerii exagerate la razele UV.
Desi suntem tentati sa credem ca ochelarii de soare trebuiesc purtati doar vara sau pe plaja, nu este asa. Radiatiile UV sunt prezente pe parcursul intregului an, chiar si in zilele mai innorate. Cel mai usor, acest lucru poate fi testat cu ajutorul unor lentile fotocromatice (heliomate) care se inchid la culoare in prezenta razelor ultraviolete.
Se recomanda purtarea ochelarilor de soare cu protective de 99-100% la razele UVA si UVB. Achizitionarea acestora se face din magazine de optica medicala, pentru a fi siguri ca respecta standardele internationale de calitate in ceea ce priveste filtrele de protectie si tratarea speciala a lentilelor. Nu confundati protectia UV cu tratamentul de polarizare al lentilelor care lasa doar razele de lumina orientate vertical sa patrunda in ochi, eliminand astfel reflexiile de pe sufrafetele lucioase, marind contrastul si confortul. Atentie, ochelarii pot avea filtru polarizant dar sa le lipseasca filtrul UV. Daca aveti nevoie de corectia vederii ( ametropie ) trebuie sa purtati ochelari de soare cu dioptriile necesare, sa purtati lentile de contact si ochelari de soare, ochelari cu lentile fotocromatice (heliomate) sau ochelari cu clip-on. Nu ezitati sa cereti sfaturi si informatii specialistului – optometrist.
Exprimati-va personalitatea punandu-va in valoare cu ochelari de soare – accesorii atat de utile in protectie dar si in fashion – asortati-va culorile cu tinuta vestimentara, machiajul, starea de spirit si……FITI LA MODA!
sursa-http://catalina-optic.ro/